Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Felnőttkori bőrproblémák? Van megoldás!

2013. 10. 25. 13:06
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Bőrviszketés, kiütés, furcsa foltok, bőrgyulladás, bőrfelszíni elváltozások, pattanások. A kellemetlen tünetek hátterében valamilyen fertőzés, krónikus bőrbetegség, allergia vagy irritáció is állhat. A jó hír az, hogy némi alapismerettel könnyedén felismerhetők az általános bőrproblémák. A kezelés első lépése tehát a felismerés, könnyebb ugyanis megoldást találni a gondokra, ha már tudjuk, mivel állunk szemben. Cikkünkkel ebben igyekszünk segítséget nyújtani, a leggyakoribb bőrbetegségek jellegzetességeit gyűjtöttük össze képekkel.

Pattanások

A pattanások oka már közismert: az olajtól vagy az elhalt hámsejtektől eltömődött, majd begyulladt pórusok okozzák megjelenésüket. Gyakran az arcon, a mellkason, a háton jelennek meg, baktériumok vagy hormonális hatások következtében. A kontrollálásban segít, ha tisztán tartjuk pórusainkat. Nem szabad őket nyomkodni, az ugyanis fertőzéseket és hegeket okozhat.

Anyajegyek

Általában barnák vagy feketék és testünk bármely részén megtalálhatók egyedül vagy akár csoportosan is, általában 20 éves kor előtt jelennek meg. Néhány anyajegy az idő során lassan változik, megnő vagy módosul a színe. Nagy részük nem veszélyes, azonban érdemes figyelni őket, mivel néhány elváltozás esetén fennállhat a rák kockázata. Ajánlott őket időnként bőrgyógyásszal megnézetni, különösen akkor, ha szabálytalan vagy szokatlan változást észlelünk, az anyajegy egyenetlen színűvé válik, vérzik vagy viszket.

Seborrheic Keratoses

Ennek az anyajegyre nagyon hasonlító jóindulatú képződménynek a megjelenése gyakran korral jár. Megjelenhet egyedül vagy csoportosan a test bármely területén. Mivel jóindulatú, nincs szükség kezelésre mindaddig, amíg nem irritált területen fordul elő vagy amíg maga a megjelenés gyanússá nem válik. A pontos azonosítás miatt érdemes bőrgyógyásszal megnézetni.

Skin Tags

Ezek a kis bőrkinövések általában a nyak, mellkas, hónalj, mell alatti vagy a lágyék területén találhatók meg. Leggyakrabban nőknél vagy idősebbeknél fordul elő. Teljesen veszélytelenek és fájdalommentesek, akkor érdemes orvoshoz fordulni velük, ha ruha által irritált területen nőnek ki. Ekkor az orvos egyszerűen eltávolítja őket.

Herpesz

A herpesz lényegében egy kicsi, fájdalmas folyadékkal teli hólyag a száj vagy az orr közelében. Okozója a hepres simplex vírus. Érdemes nagyon vigyázni vele, mivel a kb. 10 napos megjelenése alatt rendkívül fertőző. A kiváltó okok között szerepel a láz, a túl sok nap, a stressz, hormonális változások, de még akár a menstruáció is. Kezelésként antivirális tablettákat vagy krémeket szokás használni, de abban az esetben, ha a seb gennyet is tartalmaz, kiterjedt bőrpírral jár, láza van vagy a szemei irritáltakká válnak, érdemes orvoshoz fordulni.

Szemölcs

A szemölcs gyakran az ujjakon vagy a kézen jelenik meg, akkor ha humán papillomavírussal fertőzött emberrel kerülünk kapcsolatba. A fertőzés gyorsan terjed emberről emberre, sőt még használati tárgyakon keresztül is. Ahhoz, hogy meggátoljuk a továbbterjedését, fontos, hogy bekössük és szárazon tartsuk őket. A legtöbb esetben a szemölcs ártalmatlan, fájdalommentes, sok esetben magától elmúlik. Ha mégsem, akkor sem kell kétségbe esnünk, eltávolítására számos kezelési forma hatékony a lokális gyógyszertől, a fagyasztáson vagy az égetésen át a lézerig.

Lábgomba

A lábgomba tünetei a bőrpír, viszketés, égő érzés, néha akár hólyagok, sebek is jelenhetnek meg az irritált területen. A lábgombásodás rendkívül ragályos, gyakran a fertőzött személlyel történő közvetlen érintkezés okozza, mint például a közös cipő viselése, illetve könnyen terjed fürdőkben vagy öltöző helyiségekben. Általában helyi gombaellenes krémekkel vagy súlyosabb esetekben orális gyógyszerekkel kezelik. A kezelés során kulcsfontosságú, hogy mindig tartsa tisztán és szárazon cipője belsejét.

Májfoltok

Ezek a bosszantó barna vagy szürke foltok nem feltétlenül a kor előrehaladtához köthetőek, de tény, hogy az évek múlásával egyre gyakrabban szembesülünk velük. Mivel megjelenésük a napozás következménye, ezért olyan területeken fordulnak elő nagyobb mennyiségben, mint az arc, a kar és a kéz, amiket a legtöbbször ér napfény. Fehérítő krémek és fény alapú kezelések csökkenthetik megjelenésüket. Ahhoz, hogy kizárjuk az olyan súlyos bőrelváltozások kockázatát, mint pl. a melanoma, a megfelelő azonosításhoz látogasson el bőrgyógyászához!

Melasma (terhességi maszk)

Ezeket az arcon, homlokon, állon található barna foltokat gyakran terhességi maszknak is nevezik, annak ellenére, hogy férfiaknál is előfordulhat. A nők felénél azonban a terhesség alatt jelennek meg, ekkor a szülés után akár maguktól el is tűnhetnek. Amennyiben továbbra sem múlnak el, krémekkel kezelhetők. A naptej alkalmazása sokat segít a megelőzésben.

Ekcéma

Az ekcéma szintén nem fertőző bőrbetegség, gyulladt, száraz, viszkető bőrrel jár. A kiváltó okok között szerepelhet a stressz, az irritációk (pl. szappan), allergének, de még akár az éghajlatváltozás is. A betegség közvetlen okait azonban még nem tárták fel a szakértők. Felnőtteknél az ekcéma gyakran a könyök, a kéz felületein, különösen a hajlatoknál fordul elő. Kezelésére helyi vagy szájon át bevihető gyógyszereket,  esetleg injekciót alkalmaznak.

Csalánkiütés

A csalánkiütés egy általánosnak mondható allergiás reakció, ami gyakran viszkető, szúró, égő tünetekkel járhat. A csalánkiütés mérete változó, mivel gyakran nagyobb területen összemosódhatnak a foltok. Bárhol feltűnhetnek percekre vagy akár napokra is. Megjelenésének hátterében számos tényező állhat, a csalánkiütést okozhatják gyógyszerek, élelmiszerek, élelmiszerek bizonyos adalékanyagai, szélsőséges hőmérséklet vagy akár fertőzések is. A problémára antihisztaminok hozhatnak enyhülést.

Övsömör

Az övsömör mindig égő, bizsergő, az átlagosnál érzékenyebb bőr-érzettel kezdődik. A kiütések körülbelül két hét alatt fájdalmas hólyagokká alakulnak. Általában törzs és fenéktájékon fordul elő, de szinte bárhol megjelenhet. A legtöbb ember felépül belőle, de a fájdalom, a zsibbadás és a viszketés sokaknál hónapokig, évekig vagy akár egész hátralevő életükre megmarad. A problémával mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Az övsömör antivirális gyógyszerekkel, szteroidokkal és antidepresszánsokkal kezelhető.

Pikkelysömör

Ez a nem fertőző, általában piros fehér vagy ezüst pikkelyekből álló kiütés a fejbőr, a könyök, a térd vagy a hát területeit érinti. A kiütés gyógyítható, de bármikor visszatérhet életünk során. Megjelenésének pontos okai nem ismertek, annyit tudunk róla, hogy az immunrendszer fokozott bőrsejt-termelése idézi elő. A kezelések között szerepel a szájon át, infúzióval vagy injekcióval bevitt, illetve a bőrre alkalmazható gyógyszeres kezelés, valamint a fényterápia is.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem