Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Őszi meghűlés ellen

2013. 09. 26. 09:51

Wellness
Itt az ősz, hamar le is hűlt a levegő, sokan meg is fáztak már. Ilyenkor sokszor halljuk, vigyünk be szervezetünkbe minél több vitamint. De mire is kell pontosan figyelnünk a vitaminok szedésekor?
  1. Hőmérséklet
Tartsa a hűtőben azokat a vitaminokat, amik olajas összetevőket (mint például a halolaj vagy az omega-3 zsírsavak), illetve probiotimukat tartalmaznak! Szakértő szerint ugyanis hő, napfény és oxigén hatására az olajat tartalmazó elemek elveszítik probiotikum-tartalmukat. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy milyen hőmérsékleten tartjuk a vitaminjainkat, ugyanis a fenti hatások hosszútávú következménye, hogy hiába szedjük a pirulákat, azok teljesen hatástalanokká válnak.
  1. Gyógyszerkölcsönhatások
Ahogy a receptköteles, úgy a vény nélkül alkalmazható gyógyszerek esetében is érdemes odafigyelni a készítmények szervezetünkre gyakorolt hatására. Aszpirin vagy fogamzásgátló szedése mellett például előfordulhat, hogy meg kell növelnünk szervezetünk C-vitamin szintjét. Hogy miért is kell erre figyelnünk? Ha gyakran veszünk be közepes vagy nagyobb dózisú aszpirint, akkor a vizelettel együtt távozhat szervezetünkből a C-vitamin is. Az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók szintén csökkenthetik a C-vitamin szintet. Emiatt, ha ilyen típusú gyógyszereket alkalmazunk rendszeresen, akkor célszerű pluszban C-vitamint juttatni a szervezetünkbe, így szinten tarthatjuk vérünk C-vitamin szintjét.
  1. Szintetikus vagy természetes?
Bizonyos típusú vitaminok esetén, - mint például a folsav, ami különösen fontos a gyermekvállalás előtt álló nők számára - célszerű szintetikus készítményeket választani. Szakértő szerint a szintetikus alapú készítményeket a szervezet könnyebben feldolgozza, mint azokat, amik természetes forrásból származnak.
  1. A B12 jótékony hatásai
A B12 szedése kifejezetten ajánlott azoknak, akik nem esznek túl sok húst. A B12 vitaminok ugyanis elsősorban állati eredetű termékekben találhatóak meg és rendkívül fontosak, mivel segítenek lebontani a folsavat, sőt mi több védik az immunrendszert. A vegán vagy vegetáriánus étrendet követők számára különösen ajánlott ennek a vitaminnak a pótlása, hiszen a növényi eredetű termékekben olyan formában található meg ez a vitaminfajta, amit a szervezet nem tud felhasználni.
  1. Szabályozás
Bár a vitaminok jót tesznek a szervezetnek, nagyon figyelni kell megfelelő adagolásukra. Például a nagy dózisú C-vitamin vagy magnézium hasmenést okozhat. Más vitaminok túladagolása pedig sokkal nagyobb kockázatot jelent. Az A vitamin és a niacin indokolatlanul nagy dózisban történő alkalmazása például májkárosodást és egyéb problémákat okozhat.
  1. Vas tudatosság
Különösen fontos odafigyelni akkor, ha olyan multivitaminokat szedünk, amik vasat is tartalmaznak. Ebben az esetben mindig fontos meggyőződni arról, hogy a megfelelő adagot vigyük be a szervezetünkbe! Sok embernek ugyanis nincs szüksége extra vasbevitelre. A vas kiegészítő szedését általában várandós, vérszegény vagy szegényes étrend mellett javasolják a szakemberek. Ha túl sok vasat viszünk be a szervezetünkbe, akkor előfordulhat, hogy az anyag felhalmozódik szervezetünkben, a túl sok vas pedig károsíthatja a májat, a szívet és a hasnyálmirigyet.
  1. Étellel való párosítás
A zsírban oldódó vitaminokat, mint az A, D, E és K vitaminokat érdemes zsírtartalmú ételekkel együtt bevinni szervezetünkbe. Így maximalizálhatjuk a kiegészítők jótékony hatását.
  1. Felszívódás
Néhány gyógyszer hatással lehet a vitaminok szervezetben való felszívódására. Mindig kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy a felírt gyógyszer hatással van-e a bevitt vitaminokra!
  1. Címkézés
A különböző vitaminok különböző hatékonysággal bírnak és különböző minőségűek. Fontos, hogy mielőtt vitamint kezd el szedni, kérje szakember tanácsát, mit ajánl, mit érdemes szednie.
  1. Étrend
Fontos, hogy mindig szem előtt tartsuk a vitaminok szedése nem biztosíték semmire. A szakember negatív tapasztalata szerint sokan úgy gondolják, ha bevesznek néhány pirulát, nem is kell törődniük a megfelelő étkezéssel. Bár a vitaminok segítgetik a szervezet egészségének fenntartását, nem helyettesíthetik a vitaminok természetes beviteli forrásait, az ételeket.
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem