Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

A pihenés fél egészség - mit tehetünk azért, hogy jól aludjunk?

2013. 08. 27. 11:27

Wellness
Korunk egyik leggyakoribb betegsége az alvászavar, ami meglehetősen kellemetlen hatással van mindennapi életünkre, az állandó fáradtság-érzet ugyanis gyakran megnehezíti a koncentrációt a munkahelyen és türelmetlenné tesz bennünket a magánéletben. Cikkünkben összeszedtünk néhány apró tippet, amikre odafigyelve Ön is könnyebben ellazulhat és pihentebben ébredhet.
Az alvászavar két fő típusa közül (akut és krónikus) a mindennapi életben a rövidebb időtartamú, általában stressznek, illetve valamilyen egyéb élettani vagy pszichológiai hatásnak betudható akut alvászavar jelentkezik. Mondhatjuk, hogy ez tipikusan a rohanó életmóddal együtt járó, az emberekre nehezedő nyomás velejárója.
Az álmatlanság e formájának tüneteit gyakran tapasztaljuk magunkon, ilyen például az éjszaka folyamán fellépő nehézkes alvás, általános fáradtságérzet, ingerlékenység, valamint koncentráció- és memóriazavarok. Míg a súlyosabb, hosszútávon elhúzódó, gyakran depresszív tünetekkel társuló alvászavarral már ajánlott orvoshoz fordulni, addig szerencsére ezek a kellemetlen tünetek némi odafigyeléssel csökkenthetők.
Mit tehet a jó alvás érdekében?
Rendszeresség bevezetése
Az első és talán mind közül a legfontosabb és leghatékonyabb tanács egyben a legegyszerűbb is: mindig igyekezzünk ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni. Ezt a tippet érdemes kiegészíteni azzal, hogy odafigyeljünk a megfelelő mennyiségű alvásra. Így könnyen beállíthatjuk szervezetünk biológiai óráját, ami csökkentheti az éjszakai ébrenlétek számát. Ha kezdetben nehezünkre esik időben elaludni, akkor szakértő szerint jó trükk, ha kialakítunk úgynevezett relaxációs szokásokat lefekvés előtt. Például olvassunk egy jó könyvet vagy hallgassunk megnyugtató zenét, de mindenképpen kerüljük a számítógépezést vagy a tv-nézést. Utóbbiak nem éppen pihentető hatásúak, mert a tartalmak felkelthetik érdeklődésünket és hosszú órákra leszögeznek bennünket a fotelbe. Ráadásul ekkor csökken az agy melatonin szintje, ami kutatások szerint hátráltatja a gyors elalvást.
Mozogjon!
A mozgás sok szempontból fontos, különösen azok számára, akik egész nap szellemi munkát végeznek (elsősorban ülő helyzetben). A szellemi kimerültség sokszor kevés a jó alváshoz, a mozgás utáni kellemes fáradtság ugyanakkor segítheti a relaxációt. Azonban érdemes arra is figyelni, mikor végzünk gyakorlatokat, lefekvés előtt néhány órával már ne sportoljunk! A mozgás ugyanis megemeli a testhőmérsékletet és serkenti az agyműködést.
Étkezzen megfelelően!
A napi rutin kialakítása és a mozgás mellett nagyon fontos, hogy figyeljünk arra, mit eszünk, különösen lefekvés előtt. Míg bizonyos ételek kifejezetten segíthetik az alvást, addig mások elűzhetik a jó álmokat.
Mit szabad?
Lefekvés előtt fogyasszon tiptofánban gazdag termékeket!
Mindannyian hallottunk arról, hogy a meleg tej segíti a jó alvást. Hogy miért igaz ez a teória? A tejtermékek triptofánt tartalmaznak, ami segíti fogyasztójukat abban, hogy könnyebben álomra hajtsák fejüket. A triptofán megtalálható még a diófélékben, magvakban, a banánban, a mézben és a tojásban, így, ha rossz alvók vagyunk érdemes lefekvés előtt néhány szem magvat is elrágcsálnunk.
Fogyasszon szénhidrátban gazdag termékeket, persze csak mértékkel!
A szénhidrátban gazdag élelmiszerek szintén növelik a vérben a tiptofánt, így fokozzák a tejtermékek jótékony hatását. Emiatt a tökéletes alvás kulcsa lehet egy tál gabonapehely tejjel, joghurt és keksz vagy akár a kenyér és a sajt.
A snack, mint altatató?
Bár elsőre furcsának tűnhet, de ha igazán komolyan harcba akar szállni az álmatlansággal, akkor nagyágyúként bevetheti a snack-et is. Természetesen ezt a módszert sem szabad túlzásba vinni, a nehéz ételek ugyanis kényelmetlen érzetet okoznak és nehezebbé teszik az alvást.
Mit nem szabad?
Le a hamburgerrel és a nehéz ételekkel!
Szakértők szerint azok az emberek, akik magas zsírtartalmú ételeket esznek lefekvés előtt nemcsak, hogy könnyen elhíznak, de felborítják az alvási ciklusukat is. Ezen kívül a nehéz ételek aktiválják az emésztést, ami nemkívánatos éjszakai kirándulásokat eredményezhet a fürdőszobába.
Óvakodjon a rejtett koffeintől!
Nem kell csodálkoznunk azon, ha lefekvés előtt kávét fogyasztunk, az elűzheti álmunkat. Azonban nem minden koffeintartalmú termék kerül be a köztudatba. Amellett, hogy kerüljük a kávé- és a kólaivást, ne feledkezzünk meg a csokoládé, a tea, vagy a koffeinmentes kávé alvásra gyakorolt negatív hatásáról sem!
A koffeintartalmú ételek és italok mellett fontos kiemelni a koffein tartalmú gyógyszereket is. Különösen érdemes figyelnünk a fájdalomcsillapítókra, a fogyasztó tablettákra, a vízhajtókra és a megfázás elleni készítményekre, ezek ugyanis gátolhatják az alvást. Hogy ezt a kellemetlen mellékhatást elkerülje, mindig olvassa el (a vény nélkül kapható gyógyszereknél is) a tájékoztatót!
Mellőzze az éjszakai poharazgatásokat!
Alvás szempontjából igazi 22-es csapdája az alkohol. Talán segít gyorsabban elaludni, de kellemetlen mellékhatásaként éjszaka gyakran felébredhetünk, az alvás kevésbé lesz pihentető, nem is beszélve a fejfájásról, az éjszakai izzadásról vagy a rémálmokról. A szakértő tanácsa, hogy ha fogyasztunk is alkoholt lefekvés előtt, igyunk meg egy pohár vizet minden pohár után, hogy csökkentsük az alkohol hatását. A legjobb módja a rossz álmok elűzésének természetesen az, ha 6 órával lefekvés előtt kerüljük az alkoholbevitelt.
Óvakodjon a nehéz, fűszeres ételektől!
Szintén köztudott, hogy teli hassal lefeküdni már önmagában is kellemetlen érzés, mert az emésztőrendszer ilyenkor lelassul. A fűszeres ételek pedig akár gyomorégéshez is vezethetnek. A biztos módszer a jó alváshoz, ha 4 órával lefekvés előtt nem eszünk nehéz ételeket.
Tartsa proteinszintjét a minimumon lefekvés előtt!
Az Atkins diéta követői nyilván most meg fognak lepődni, de amilyen fontos a proteinbevitel napközben, annyira kerülendő lefekvés előtt. A proteinben gazdag ételeket ugyanis sokkal nehezebb megemészteni. Ha mégis nagyon éhesnek érzi magát lefekvés előtt, válasszon a fent felsorolt alvást segítő ételek közül!
8 óra után ne igyunk folyadékot!
Bár az egész napos hidratálás jót tesz a testnek, lefekvés előtt érdemes mérsékelni a folyadékbevitelt. Nem jó megszakítani az alvást az állandó mosdóba járkálással.
Ne tévessze meg a dohányzás relaxáló hatása
A nikotin valójában egy stimuláns, a koffeinnel azonos hatással bír. Kerülje a dohányzást lefekvés előtt, ha nem szeretne az éjszaka közepén felébredni!

Forrás: webmd.com
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...