Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Utazási betegség

2013. 06. 26. 14:43

Fürdőzés
Itt a nyár, a szabadságolás és az utazás szezonja. Ha pedig útra kelünk sok mindenre érdemes gondolnunk. Többek között egy nem várt rosszullétre. De legjobb megelőzni a bajt - hogyan tehetjük: ezt gyűjtötte össze az otthonigyogymodok.hu.
Amikor járművön utazunk, és a szemünk alkalmazko­dik a mozgáshoz, a belső fül viszont nem, hányinge­rünk lehet, mert az agy egymásnak ellentmondó jeleket kap. Az émelygést hányás követheti, illetve izzadás és fejfájás is fellép­het. A panaszok enyhülhet­nek, ha elkezdjük a tájat nézni, mivel így a szem és a fül hasonló információt továbbít.
Különösen gyerekek köré­ben gyakori ez a probléma, hiszen az ő egyensúly-érzé­kelésük még érzékenyebb, mint a felnőtteké, a legtöb­ben azonban idővel ?kinö­vik". Amint ismét ?szilárd talajt" érzünk a lábunk alatt, általában gyorsan rendbe jövünk.
Ha tehát repülni, hajózni vagy autózni készülünk, tegyük meg a szükséges lépéseket, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket:
Az ülőhely megválasztása
  • Az autóban üljünk előre, sőt még ennél is jobb, ha veze­tünk. Az utazási betegség a gépkocsi sofőrjénél többnyire nem jelentkezik. Vigyázat! A gyerekek mindig hátul üljenek, ahol sokkal biztonságosabb.
  • Repüléskor kérjük, hogy a szárny fölött, ablak melletti helyre ülhessünk, ahol a legkisebb a mozgás. Ha elmondjuk, miért olyan fontos ez a számunkra, a személyzet bizonyára készségesen segít majd.
  • Hajón a fedélzet középső részén érezhető legkevésbé a hullámzás.
  • Vonaton, buszon ne üljünk a menetiránynak háttal.
Hűs levegő
  • Aki volt már rosszul autóban, bizonyára tudja, mekkora megkönnyebbülést jelent, ha leengedik az ablakot, és bejön a friss levegő. Ha hajón utazunk, a fülledt helyiségből menjünk fel a fedélzetre, akkor is, ha kissé zordabb az időjárás. Repülőn használjuk az ülésünk felett lévő ventilátort.
A szem és az egyensúlyozó központ
  • Amikor autóban utazunk, szögezzük a tekintetünket elő­re, az útra, ha pedig hajón, akkor a horizontra.
  • Lehetőleg ne mozgassuk a fejünket, hogy ezzel is csök­kentsük a belső fül egyensúlyozó működésének ellentmondó vizuális ingereket.
  • Menet közben ne olvassunk, és ne tegyünk semmi olyat, amihez közeli tárgyakra kell fókuszálni. Ha a sofőr megkér, hogy ellenőrizzük a térképet, utasítsuk vissza még ezt a szíves­séget is. Ha nem akarunk még rosszabbul lenni, javasoljuk, hogy inkább egy másik utas vagy ő maga nézze meg, merre kell továbbmenni
Könnyű ételek
  • Utazás előtt ne együnk sokat: teli hassal nagyobb a való­színűsége, hogy rosszul leszünk.
  • Ne fogyasszunk olajban sült, zsíros ételeket, amelyeket a szervezetünk nehezebben emészt meg, mert súlyosbíthatják a hányingert.
Kellemetlen szagok
  • Az utazási betegséggel járó hányingert bizonyos szagok súlyosbíthatják. A kompon vagy a reptéri váróban álljunk tá­volabb a dohányzóktól. Ha pedig nehéz hajóútnak nézünk elébe, üljünk messzebb a büfétől (és a környékét belengő étel­szagtól), vagy menjünk fel a fedélzetre.
Növényi gyógymód
  • Az utazás előtt két órával, majd az utazás alatt négyóránként vegyünk be gyömbérkapszulát, rágcsáljunk friss gyömbért, esetleg igyunk gyömbérteát vagy néhány csepp, meleg vízbe kevert tinktúrát. Akár még ínycsiklandó kandírozott gyömbér­gyökérrel, vagy valamilyen gyömbéres süteménnyel is kényez­tethetjük ízlelőbimbóinkat. Szinte azonnal hat, a gyógyszerek szokásos mellékhatásai, például az álmosság vagy a homályos látás nélkül.
Utazási kiegészítők
  • A magnézium nyugtató hatása révén segíthet megelőzni az utazási rosszullétet. Vegyük be étkezés közben, egy órával az in­dulás előtt.
  • A B6-vitamin csillapíthatja a hányingert. Vegyünk be egy vagy két tablettát egy órával az utazás előtt, majd ismételjük meg két órával később.
Homeopátiás orvosságok
  • A Cocculine az utazási betegség összes tünetét enyhíti. Az utazás előtt és az utazás napján vegyünk be kétszer vagy há­romszor 1 tablettát, majd hányinger esetén óránként 2 tablet­tát. A Tabacum (15 CH, 5 golyócska) akkor választható, ha a legkisebb mozdulat is hányingert vagy hányást vált ki, esetleg sápadtság, szédülés és izzadás kíséri. Ha az émelygés jelentke­zésekor hirtelen kimelegszünk, és erős fejfájás gyötör, érdemes kipróbálni a Nux Vomicát (15 CH, 5 golyócska).
A keleti gyógyászat eszköztárából
  • Az akupresszúrás csuklópántot bizonyos fájdalmak mellett az utazási rosszullétre is ajánlják. A gyógynövényboltokban kap­ható eszköz folyamatos nyomást fejt ki a hányingert csillapító akupresszúrás pontra.
  • Ha nem tudunk beszerezni csuklópántot, keressük meg fel­felé fordított alkarunk belső oldalán az orsó- és a singcsont között középen, a csukló tövétől 3 harántujjnyira lévő aku­presszúrás pontot (Szívburok-6). Gyakoroljunk rá nyomást a hüvelykujjunkkal, és közben lassan számoljunk el tízig. Ismé­teljük három?öt alkalommal, illetve addig, amíg a hányinger el nem múlik.
Gyógyszertári túra
  • A patikában többféle, vény nélkül kapható készítményt árul­nak az utazási rosszullét ellen. Ezeket a gyógyszereket indulás előtt kell bevenni, különben nem hatnak. Olvassuk el a beteg­tájékoztatót, amely pontosabb részleteket közöl az adagolásról.
  • Szerencsére gyermekek számára is számos orvosság létezik. A hányinger megelőzésére a leghatékonyabb szer a hioszcin. Néha a nyugtató hatású antihisztamin is beválhat. A nagyon fiatal, 2 éven aluli gyerekek általában nem szenvednek utazási betegségtől. Ha mégis, kérjünk tanácsot orvosunktól.
Hasznos: A nevével ellentétben az utazási betegség nem valódi betegség. Megeshet azonban, hogy valamilyen más rendellenesség miatt jelentkeznek a tünetek, ezért ha a rosszullétet láz vagy erős fejfájás kíséri, illetve ha gyengének érez­zük magunkat, vagy szédü­lünk, forduljunk orvoshoz. Akkor is tegyük ezt, ha a panaszok nem múlnak el 24 órán belül. Haladékta­lanul hívjunk orvost, ha heves hasi vagy mellkasi fájdalom lép fel.
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Sárvári akciós ajánlatok

Merítsen erőt a természetből, a tavasz kirobbanó frissességéből Sárváron, ahol testközelben tapasztalhatja meg a természet energiáit. Az Ensana Thermal Sárvár ajánlatait most 15%-os SZÉP kártya kedvezménnyel foglalhatja le.Megnézem